Beeldende ondersteuning is moeilijk te vinden wanneer je graag wilt vertellen dat boosheid oke is. Beeldentaal spreekt voor zich waardoor het makkelijker is om te begrijpen.
Boosheid wordt vaak gezien als iets dat slecht is, maatschappelijk niet gewenst en storend of zelf onveilig. Je hebt geen middelen om kinderen, jongeren en ouders uit te leggen dat dit anders zit.
Fijne werkbladen die je in kan zetten voor kinderen met boosheidsproblematiek zijn bijna niet te vinden. Veelal gaan de werkbladen over het rode (slechte) gebied ipv het onderzoeken wat erachter ligt.
Boosheid wordt vaak gezien als iets dat slecht is, iets dat onveilgheid brengt en iets dat storend kan zijn. Het is maatschappelijk gezien vaak ongewenst gedrag. Kinderen en jongeren die goed boos kunnen worden horen dit ook regelmatig: doe eens normaal, praat eens rustig, schreeuw niet zo, doe niet zo associaal… en ga zo maar door.
Pauline en Jette vinden dit echt belachelijk! Het kan zijn dat de manier van uiten van de boosheid misschien niet de handigste manier is, maar het is juist fantastisch wanneer kinderen en jongeren zich ook in hun boosheid kunnen uiten. Boos is niet voor niets een basisbehoefte. Het uiten van boosheid heeft een functie, een positieve intensie.
Ons werkboekje legt dit op een simpele en beeldende manier uit waardoor het kind, de jongeren en de ouders meegenomen kunnen worden in het accepteren en onderzoeken van die boosheid. Hoe ziet de boosheid eruit? Wat zijn de triggers? Wat is de kwetsbare kern die achter deze boosheid ligt? Op wat voor manier worden anderen boos? Wat helpt wel en wat vooral niet?
Het boekje is dus ook alleen geschreven voor kinderen die last hebben van hun boosheid en niet voor kinderen (of ouders) die hier helemaal niets mee willen doen. Het is geschreven voor kinderen en jongeren die hun boosheid graag op een andere manier willen leren uiten.
Dat beeldentaal heel veel duidelijk kan maken is al bekend. Kijk maar hoe veel gebruik er wordt gemaakt van werkbladen waarin de beeldentaal voor zich spreekt. Helaas waren er nog geen mooie werkbladen te vinden voor kinderen en jongeren die graag anders om willen gaan met hun boosheid.
Jette (kind- en jongerentherapeut) komt veel kinderen en jongeren in de praktijk tegen die moeite hebben met het uiten van boosheid. Ze zijn hier veelal iets te goed in. Het bleek al snel dat veel kinderen, jongeren en hun ouders eigenlijk geen enkel idee hebben wat de emotie boosheid is en waar die voor dient. Dit hebben Jette en Pauline zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen in het werkboek. Pauline (Visual storyteller) kon dat als geen ander in beeld brengen en Jette (therapeut) zorgde voor de teksen en de educatie.
Jette heeft haar eigen praktijk voor kind- en jeugdtherapie in Eemnes. Hier behandelt ze kinderen jongeren en hun ouders met de meest uiteenlopende hulpvragen. De laatste jaren komt de vraag rondom boosheid steeds vaker naar voren.
Er wordt gewerkt naar een eindposter waardoor het in één oog duidelijk wordt wat triggers zijn, wat ouders wel en enit moeten doen, en wat het kind kan gebruiken om op een andere manier te reageren
Kinderen, jongeren en hun ouders krijgen een duidelijk beeld van de boosheid die ervaren wordt. Waarom is er boosheid, hoe ziet deze eruit, wat zijn de triggers en wat is de positieve intentie .
Door het werken met het werkboek krijg je (kinderen, jongeren en ouders ook) een andere kijk op het gedrag van het kind waardoor de boosheid vaak als milder wordt. Boos wordt niet langer als onweselijk gezien.
“In mijn werk als kinder- en jeugdpsycholoog en schoolpsycholoog was ik langere tijd op zoek naar een werkboek over boosheid. Tot nu toe vond ik de werkbladen of boekjes die in omloop zijn niet goed aansluiten bij de beleving van de kinderen. Toen ik het werkboek “Ik ben boos” tegenkwam, sprak het mij direct aan en heb ik het gelijk aangeschaft. Ik vind de vormgeving (tekeningen, kleuren) heel mooi en kinderen reageren er enthousiast op.
Ik heb het werkboek al bij verschillende begeleidingen ingezet, voor psycho-educatie maar ook als kapstok voor mijn wekelijkse gesprekken met leerlingen. Pauline en Jette zijn erin geslaagd om een mooi en praktisch werkboek te maken; ik zou het zeker aanbevelen.
Wat een heerlijk boek is dit om bij kinderen in te zetten. Ik was al enige tijd op zoek naar een duidelijk boek voor verschillende doelgroepen. Het is goed leesbaar voor kinderen, jongeren en hun ouders.
De baaldentaal sluit goed aan waardoor ik heb gemerkt dat het voor kinderen en jongeren ook erg leuk is om deze werkbladen in te vullen. Het wordt zelfs leuk om over boosheid te spreken. Kinderen krijgen inzicht en lijken minder boos op zichzelf te zijn.
Het uiten van boosheid is ook gewoon heel lekker en fijn om te doen! Dit mag meer aandacht krijgen!
Bestel nu het KABOEM werkboek voor jou in huis. Vanaf 1 juni zullen we 2x per week de boeken versturen, dus het kan een paar dagen duren voordat jouw boek op de mat valt! Dit werkboek heeft geen uitleg nodig, je kan het direct in de praktijk inzetten.
Bestel dan nu snel het KABOEM werkboek