Podcast

Evalueren tijdens je traject: waarom en hoe?

In deze blog bespreek ik een vraag die ik tijdens een webinar kreeg:

Evalueer je ook tijdens je traject?

En hoe pak je dat aan met ouders en kinderen?

Evaluatie is een essentieel onderdeel van je behandeling of begeleidingstraject, en in deze blog leg ik uit waarom en hoe je dit optimaal inzet.

 

Luister hier meteen mijn podcast over dit onderwerp👇

Evalueren tijdens je traject: waarom en hoe?

met Jette Peuscher | #5

Waarom evalueren tijdens je traject?

Het korte antwoord:

Ja,

evalueren is ontzettend belangrijk! Als je doelgericht werkt, is het noodzakelijk om tussendoor te checken of je nog op de juiste weg zit.

Ik werk met Het Op-Maat Model, een zesstappenplan dat ervoor zorgt dat je altijd de best passende zorg biedt. Dit model is gebaseerd op doelgericht werken, en zonder evaluatie weet je niet of je nog op het juiste pad zit.

Vergelijk het met een reis: als je naar Rome wilt, moet je af en toe je route checken. Misschien ben je per ongeluk richting Parijs gegaan of moet je je weg aanpassen. Evalueren helpt je om te bepalen of je nog op koers ligt en of de gekozen aanpak werkt.

Wanneer en hoe vaak evalueer je?

Zelf evalueer ik standaard na de eerste vijf sessies. Dat betekent niet dat ik daarna elke vijf sessies een evaluatie doe. Soms is het na vijf weken nog niet nodig en wachten we tot tien sessies. Dit hangt af van:

  • De voortgang van het kind
  • De complexiteit van het traject
  • Eventuele externe factoren (zoals school, jeugdzorg of andere betrokkenen)

Hoe ziet zo’n evaluatie eruit?

  • Voor jezelf: Na iedere sessie reflecteer je kort. Welke stappen zijn gezet? Liggen we nog op koers? Zijn we dichter bij het hoofddoel gekomen?

  • Met ouders en kind: Afhankelijk van de leeftijd betrek je het kind en de ouders bij de evaluatie. Ouders zien het kind dagelijks en kunnen waardevolle inzichten geven.

  • Met collega’s of intervisie: Soms is een derde partij nodig om blinde vlekken te ontdekken. Dit kan een collega, supervisor of werkbegeleider zijn.

Evalueren is meer dan alleen terugblikken

Evalueren is niet alleen maar kijken wat er is gebeurd, maar ook waarom iets werkt of niet werkt. Soms blijkt een ingeslagen pad niet het juiste en moet je bijsturen. Bijvoorbeeld:

  • Nieuwe inzichten: Misschien blijkt een kind hoogbegaafd, terwijl je in eerste instantie dacht aan faalangst.

  • Andere behoeften: Soms veranderen de omstandigheden, en blijkt dat je aanpak niet meer past.

  • Blinde vlekken: Samenwerken met collega’s of een supervisor kan je helpen zaken te zien die je eerder over het hoofd zag.

Een goed voorbeeld uit mijn praktijk: Een meisje had last van buikpijn en misselijkheid. Medisch was er niets aan de hand, dus we gingen aan de slag met lichaamsbewustzijn. Maar ondanks verschillende oefeningen kwamen we niet verder. Toen een collega mee ging kijken, stelde ze de vraag: Is haar IQ ooit getest? Dit bleek een hele belangrijke vraag te zijn. Het meisje was hoogbegaafd, maar haar spellingresultaten waren erg laag, wat een verborgen stressfactor bleek. Dankzij deze nieuwe kennis konden we een schoolplan maken en nam haar buikpijn sterk af. Dit was nooit gelukt zonder evaluatie en intervisie!

Hoe pak je een evaluatie praktisch aan?

  1. Plan vaste evaluatiemomenten in je traject (bijvoorbeeld elke 5 of 10 sessies).

  2. Gebruik een gestructureerde aanpak: Werk met een vast format waarin je hoofddoel, werkdoelen en voortgang bijhoudt.

  3. Betrek alle betrokkenen: Zorg dat ouders en, indien passend, het kind zelf input kunnen geven.

  4. Reflecteer op eigen handelen: Waar sta je in het traject? Zijn er andere routes nodig?

  5. Werk samen met collega’s of supervisors: Een frisse blik kan een wereld van verschil maken.

Conclusie

Evalueren is geen optioneel onderdeel van een traject, maar een essentieel instrument om zorg op maat te blijven bieden. Door regelmatig te reflecteren, samen te werken en flexibel te blijven, zorg je ervoor dat je de beste resultaten behaalt.

🔹 Wil jij leren hoe je evalueren structureel en effectief inzet? Dit is een belangrijk onderdeel van mijn tweedaagse training Jeugdzorg op Maat. In deze training leer je werken met het Op-Maat Model, waarmee je jouw trajecten effectiever en doelgerichter maakt.

💡 Wil je meer weten? klik dan hier of plan een call met mij in!

📢 Vond je deze blog waardevol? Deel hem dan met collega’s of op social media! En vergeet niet om de podcast te volgen voor nog meer inzichten over zorg op maat. 😊

 

 

Delen
Gepubliceerd door:
jette peuscher