Word je bewust van je eigen onbewuste emoties als kind- en jeugdhulpverlener

Overdracht en tegenoverdracht

Merk je tijdens jouw werk als kindercoach of therapeut dat je soms anders reageert dan dat je zou willen? Dit kan heel goed te maken hebben met het uiten van je eigen onbewute emoties. 

Online cursus meteen kopenStudenten academie voor psychodynamica

Je hebt geen idee wat de termen overdracht en tegenoverdracht betekenen

De kennis over tegenoverdracht is onmisbaar in jouw werk als kindercoach. Een term waarbij je nu nog zegt het niet goed te begrijpen en/of te herkennen.

Je herkent je eigen pijnpunten nog niet tijdens jouw werk als kindercoach.

Tijdens je werk reageer jij soms op een manier die jij liever niet wilt. Jij hebt dit nog niet onder controle.

Je herkent overdracht niet bij jouw cliënt.

Hierdoor laat je mooie ingangen liggen om tot de kern te komen met jouw cliënt.

Ben jij er klaar voor om jouw kwaliteit als kindercoach naar een hoger level te tillen?

De kwaliteit van zorg heeft niet alleen iets te maken met de praktische hulp die jij biedt, maar ook met jou als persoon. Jij bent ook een mens van vlees en bloed die een hele rugzak vol met ervaringen in jouw werk meeneemt. Meestal kan je die ervaringen op een positieve manier inzetten, maar soms wordt jij in jouw rol als kindercoach ook getriggerd. Ben jij je hier altijd bewust van?

In deze online bijscholing ga ik jou leren om deze nog onbewuste emoties te gaan herkennen en te erkennen. Hierdoor ga jij jezelf beter leren kennen waardoor jij een betere kindercoach kan zijn.

Wanneer jij jouw onbewuste reactie herkent en erkent kan jij kinderen en hun ouders veel beter helpen, en dat is natuurlijk wat jij wilt.

module - Welkom (15 min)

9 lessen, 15 min

In deze module heet ik je welkom en leg ik uit wat je van deze e-cursus kan verwachten

module - Mindset (40 min)

12 lessen, 40 min

In deze module geef ik aandacht aan veel voorkomende blokkades. Hierin gaan we onder andere spreken over jouw innerlijke criticus, jouw weerstand, mijn manier van kijken naar gedrag en het resulaaat van deze crusus.

Module 1 - (tegen)overdracht (30 min)

15 lessen, 30 min

In deze module leg ik in het kort de termen overdracht, tegenoverdracht en projectie uit.

Module 2 - Wat meer achtergrond informatie (40 min)

20 lessen, 40 min

In deze module wordt aandacht besteed aan Freud, de grondlegger van de termen overdracht en tegenoverdracht. Daarnaast gaan we kijken hoe deze termen passend zijn binnen depsychoanalyse en de trascationele analyse. Ook wordt er aandacht besteed aan je innerlijke kind.

Module 3 - Waarom? (20 min)

4 lessen, 20 min

In deze module wordt jou uitgelegd waarom het voor jou als kindercoach nou zo belangrijk is om kennis te hebben over deze termen.

Module 4 - Hoe herken ik het? (75 min)

19 lessen, 75 min

In deze module neem ik je mee naar de lagen van identiteit. Ik zal je uitleggen hoe ik deze lagen inzet bij het herkennen en erkennen van tegenoverdracht bij mijzelf en de overdracht bij mijn cliënten.

Module 5 - Aan de bak! (55 min)

11 lessen, 55 min

In deze module ga jij vooral aan het werk. Jij gaat door middel van de opdrachten in het werkboek op zoek naar jou eigen triggers, naar jouw valkuilen en kwetsbaarheden. Hierdoor zal jij sneller de tegenoverdracht bij jezelf herkennen.

Module 6 - de Afsluiting (5 min)

1 les, 5 min

Hier ga ik de cursus met jou afsluiten

“Iedere kindercoach moet bewust zijn van de termen (tegen)overdracht. Dan kunnen kinderen nog beter geholpen worden.”

In 2012 heb ik mijn eerste module over (tegen)overdracht ontwikkeld

 

Ik weet nog heel goed dat ik op school zat en ik had spervisie in 2011. Voor deze bijeenkomst moest ik een verslag schrijven over iets dat me geraakt had tijdens mijn stage in Leuven (als psychomotorisch therapeut op de residentiele afdeling kinderpsychiatrie). Ik begreep niet goed wat ze bedoelde, hoezo zou mij iets raken, ik voelde immers nooit iets tijdens mijn werk als therapeut. Mijn supervisor had het verslag nagekeken en die gaf mij terug dat ik op een bepaald moment waarschijnlijk wel vanuit de tegenoverdracht reageerde.

Ik hoor mij nog zo tegen haar zeggen (of roepen) “NEE HOOR! DAT IS ABSOLUUT GEEN TEGENOVERDRACHT, HOE KOM JE DAAN NOU BIJ? In werkelijkheid had ze natuurlijk gelijk, en ook hier reageerde ik op haar vanuit mijn eigen pijnpunt. De pijn om iets fout te doen en dom gevonden te worden door de anderen. De manier van reageren van mijn bescherming, maar dat had ik absoluut nog niet door. Maar na deze bijeenkomst moest ik toch echt toegeven dat dit zeker wel onder het kopje (tegen)overdracht hoorde.

Ik wist bij mijzelf dat ik nog een lange weg te gaan had als ik een goede therapeut wilde worden, maar de eerste stap was die dag gemaakt. 

Sindsdien heb ik mij volledig gestort op dit fenomeen. Hoe kan het nou dat er iets gebeurd in een sessie dat mij zodanig raakt dat ik daarop reageer en eigenlijk niet meer professioneel kan blijven? En wat zijn dan mijn eigen triggers en pijnpunten, en waar komen die vandaan? Door deze kennis eigen gemaakt te hebben ben ik mij bewust van mijn handelen.

Betekent dat dat het altijd goed gaat? Nee joh, natuurlijk niet! Maar ik heb het wel (bijna) altijd door!

Bewustwording is de eerste stap!

Bewustwording ontstaat in het moment.
In het hier en nu, wat betekent dat je uit je hoofd bent (dus zo min mogelijk in gedachten) en met je aandacht in je lijf, of bij wat je aan het doen bent.
Met aandacht reflecteren op je eigen gedrag, gedachten en gevoelens. 

 

Na de bijscholing ben je je bewust van je eigen triggers

Je bent ook een mens en jij hebt ook je eigen pijnpunten! Aan het einde van deze bijscholing ben jij je bewust van deze punten en zal je zel tijdens juw werk als kindercoach herkennen.

Je voelt meer zelfvertrouwen na het volgen van deze bijscholing

Doordat jij jezelf beter begrijpt, begrijp je de overdracht van kinderen ook beter! Dit betekent dat jij kinderen en hun ouders nog beter kan helpen.

Aan het einde heb je een bak aan werkvormen erbij

Alle werkvormen die jij deze bijscholing zelf hebt ervaren kan je inzetten bij het werken met kinderen en hun ouders. Hierdoor kan je gemakkelijker bij de kern van het probleem komen.

Ervaringen van kindercoaches of andere professionals

Zeer verhelderende cursus. Ik heb er veel inzichten door gekregen. 

Een online cursus over de termen overdracht en tegenoverdracht

Het is voor jou als kindercoach erg belangrijk dat jij kennis hebt van de termen overdracht en tegenoverdracht. Helaas zijn er veel scholen en opleidingen die geen aandacht hebben voor deze termen terwijl je altijd jezelf en je verleden meeneemt tijdens een sessie. Ons verleden zit nou eenmaal aan ons vast. Hoe fijn als we ons hier volledig bewust van zijn waardoor we de kinderen en hun ouders nog beter kunnen helpen en wij zelf een mega groei doormaken.

Wil jij groeien als kindercoach? Dan is dit het mooiste wat jij jezelf cadeau kan geven

word je bewust van je (tegen)overdracht

Veelgestelde vragen

Ik ben geen kindercoach, is dat erg?

Nee hoor, zeker niet. Als je met mensen werk, waar dan ook, dan heb je altijd je eigen gevoelens, emoties en behoeften bij je. Dus ook al werk je in de buisness of zit je thuis, het is altijd goed oom je bewust te zijn van jouw (tegen)overdracht in de communicatie met anderen.

Ik ken de termen al, leer ik dan nog wel iets?

Als jij je altijd bewust bent van jouw gedrag en van jouw triggers en handelen, dan raad ik je deze cursus niet aan. Het is vooral voor de professionals die hun eigen handelen nog vaak niet helemaal onder controle hebben. Al denk ik nog steeds dat je er iets van kan leren. Je krijgt een werkboek met veel opdrachten en werkvormen die jij bij jezelf kan toepassen maar ook bij jouw clienten kan toepassen.

Jaaaaaaaa, ik wil next level kindercoach worden!

Word je bewust van je eigen onbewuste emoties als kindercoach